Scaunul auto pentru copii poziționat cu fața sau cu spatele spre direcția de mers?

Una dintre cele mai importante sarcini pe care o ai în calitate de părinte este să menții copilul în condiții de siguranță atunci când circuli cu mașina. În fiecare an, sute de copii mor sau sunt răniți într-un accident rutier.

Alegerea scaunului auto potrivit pentru copilul tău și adaptat mașinii, precum și poziționarea corectă a copilului în scaun sunt elemente esențiale de care trebuie să ții cont pentru siguranța copilului tău.

Citind acest articol vei afla:

  • care este poziția corectă a scaunului auto pentru copii
  • care sunt rezultatele testelor de impact efectuate la 50 km/h în cazul în care copilului se află într-un scaun poziționat cu fața sau cu spatele spre direcția de mers
  • statistici și video care îți arată ce trebuie să faci pentru a menține în condiții de siguranță copilul atunci când circuli cu mașina.

Cele mai multe accidente rutiere se petrec la o viteză medie de  50 km/h. Probabil, te gândești că nu este o viteză foarte mare, dar copiii, în special, se află într-un risc major, de aceea, alegerea și utilizarea corectă a scaunului pentru mașină este foarte importantă.

Vom lua în considerare 2 situații:

1. Copilul este situat într-un scaun auto poziționat cu fața spre direcția de mers

În cazul unui accident frontal în care copilul tău se află într-un scaun auto poziționat cu fața spre direcția de mers, gâtul, zona capului și coloana vertebrală se află într-un mare pericol datorită forței uriașe care se exercită asupra acestora. Acest lucru îi poate provoca o paralizie permanentă sau chiar moartea.

2. Copilul este situat într-un scaun auto poziționat cu spatele spre direcția de mers

În acest caz, într-un impact, presiunea exercitată asupra capului, gâtului și coloanei vertebrale va fi considerabil mai mică deoarece forța va fi dispersată pe o zonă mai mare a corpului. Dacă poziționezi copilul cu spatele spre direcția de mers, reduci riscurile producerii unor accidentări periculoase și a morții cu peste 90%.

ȘTIAI CĂ?

Conform testelor de impact, un copil de 4 ani este de 5 ori mai în siguranță să călătorească într-un scaun auto poziționat cu spatele spre direcția de mers.

Scaun_auto_copii_pozitionat_cu_spatele_vs_scaun_auto_copii_pozitionat_cu_fata_autoeconom.ro


  • Scaunul auto poziționat cu fața spre direcția de mers reduce riscul accidentării cu 77%, iar, scaunul auto poziționat cu spatele spre direcția de mers reduce riscul accidentării cu 96%.
  • Copilul poziționat cu fața spre direcția de mers are 40% șanse să fie accidentat grav, în timp ce, poziționarea copilului cu spatele spre direcția de mers scade șansele la 8%.
  • La un impact cu o viteză de 50 km/h, asupra copilului poziționat într-un scaun auto cu fața spre direcția de mers, se exercită o greutate aplicată la nivelul gâtului de până la 300 kg, pe când, într-un scaun auto poziționat cu spatele spre direcția de mers, greutatea exercitată asupra gâtului este de 50 kg.

În țările nordice, unde familia optează pentru scaunul auto poziționat cu spatele spre direcția de mers, numărul copiilor răniți în accidente rutiere este foarte mic.

În Suedia, de exemplu, din 1992 până în iunie 1997, doar 9 copii au murit în accidente rutiere, și toate aceste accidente au fost catastrofale, cu puțini supraviețuitori (sursa). Mai mult, Consiliul Norvegian pentru Siguranța Traficului (The Norwegian Council for Road Safety) a publicat o statistică ce arată că niciun copil cu vârsta sub 10 ani nu a decedat în urma unui accident rutier în 2015.

Privind statisticile din Suedia, unde copilului este poziționat cu spatele spre direcția de mers cel puțin până la vârsta de 4 ani, îți poți da seama cât de important este acest lucru pentru siguranța copilului tău.

Recent, am aflat că România ocupă locul doi în Uniunea Europeană după numărul de morți din accidente rutiere. Acest lucru este îngrijorător deoarece procentul copiilor instalați corect în scaunul auto este mic, iar acest lucru influențează rata de supraviețuire a acestora în accidente rutiere.

Dacă nu ești convins de beneficiile utilizării scaunului auto poziționat cu spatele spre direcția de mers, iată un video demonstrativ!

Așadar, este important să lași copilul în scaunul auto poziționat cu spatele spre direcția de mers cât de mult este posibil. Este cel mai bun mod de a-l ține în siguranță pe parcursul călătoriei.

Copilul trebuie poziționat cu spatele până când acesta ajunge la înălțimea sau greutatea limită superioară admisă de producătorul scaunului auto, chiar și până la împlinirea vârstei de 4 ani.

De asemenea, nu uita că înălțimea și greutatea copilului trebuie să corespundă cu specificațiile tehnice recomandate pentru scaunul auto. Verifică cu atenție aceste lucruri și gândește-te cu atenție ce model de scaun auto dorești pentru copilul tău!

Plănuiești să achiziționezi un scaun auto pentru copii? Vezi oferte de preț disponibile!

 

Spune și prietenilor tăi: