Diferența dintre piesele OE, OEM sau AM

piese_oe_oem_am

La fiecare vizită la un service auto, proprietarii de mașini trebuie să ia o decizie cu privire la tipul pieselor ce se vor înlocui. Diferența dintre piesele originale și cele aftermarket creează confuzie în rândul șoferilor.

Piesele auto prezintă indicative ca OE, OEM sau AM. Ce înseamnă acestea?

Indicativul OE – Original Equipment (genuine)
Aceasta este piesa originală folosită de producătorul auto la asamblarea mașinii. Această piesă poate să fie fabricată de către un furnizor precum Hella, Bosch, Mann-Filter sau alții sub un contract special și exclusiv cu producătorul auto. De obicei, aceste piese sunt livrate de către furnizori, direct în ambalajul producătorilor de mașini.

Indicativul OEM – Original Equipment Manufacturer
Aceasta este denumirea dată de către furnizorul de piese, tuturor pieselor montate de origine pe o mașină. În acest caz, furnizorul de piese, are dreptul de a produce aceeași piesă originală și de a o ambala în ambalaj propriu marcat cu logo-ul său. Ambalajele vor fi marcate cu logo-uri precum Hella, Bosch, Mann-Filter sau a altor producători de piese. Prețul pieselor OEM este de obicei mai mic ca cel al pieselor OE.

Indicativul AM – Aftermarket
Aceste piese nu poartă logo-ul sau însemnele producătorului auto. Acest lucru nu înseamnă că acest tip de piese sunt contrafăcute. Pentru a ajunge în comerț, acest tip de piese sunt omologate de către organismele internaționale. Calitatea acestor piese diferă în funcție de notorietatea producătorului de piese și de prețul acestora. De reținut că diferența nu se face cu privire la siguranța pe care o prezintă acestea, ci mai degrabă la numărul de kilometri în care piesa funcționează în parametrii optimi.

Cum identificăm piesele contrafăcute?
Nu există o metodă ușoară de a afla acest lucru. O simplă inspecție vizuală s-ar putea să ne inducă în eroare. Ca exemplu, pot să existe diferențe de ambalaj, culori și însemne, dar falsificatorii vor încerca să reproducă în cel mai mic detaliu orice element.

De unde să achiziționăm piesele auto?
Autoeconom.ro recomandă achiziționarea de piese auto doar de la agenți specializați, magazine specializate sau service-uri auto. În cazul în care există dubii cu privire la tipul piesei, se recomandă consultarea documentelor de proveniență.

Fiecare proprietar de mașină are dreptul de a alege tipul de piese ce se vor monta pe mașina proprie, dacă acestea îndeplinesc standardele în vigoare. Această alegere este strâns legată de bugetul de revizii sau reparații și de așteptările privind calitatea pieselor dorite.

Spune și prietenilor tăi: